Tuesday 15 November 2011

ASAM PEDAS DAGING



Bahan bahan

500 gms daging tetel - direbus hingga empuk
2 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 batang serai
2 sudu makan cili kering kisar
Sedikit belacan
1 sudu makan paste asam jawa
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 kuntum bunga kantan
Daun kesum
Daun limau purut
Garam dan gula
Air secukupnya ( gunakan air rebusan daging tetel )
Minyak untuk menumis

Cara cara
1. Kisar bawang merah, bawang besar, serai, kunyit dan halia. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan cili kering kisar dan sedikit air rebusan. Biarkan hingga rempah masak. Masukkan belacan, paste asam jawa dan serbuk lada hitam. Gaul sebati.
3. Masukkan daging tetel yang telah direbus bersama sama air rebusannya. Biarkan hingga mendidih.
4. Masukkan daun limau pururt, daun kesum dan bunga kantan. Perasakan dengan garam dan gula.
5. Renehkan ia seketika dengan api perlahan supaya semua bahan mesra dan bolehlah ditutup api. Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment