Tuesday 15 November 2011

Spaghetti Meatballs

Spaghetti Meatballs
Bahan-bahannya:
125g spaghetti
250g daging cincang*
1 biji bawang besar *
1 biji telur *
1/4 cawan breadcrumbs*
1/4 cawan daun bawang*
Sedikit garam dan serbuk lada hitam*
1/2 tin tomato sos
4 ulas cendawan butang
1 biji tomato
Garam dan serbuk lada hitam
1/4 cawan parutan parmesan cheese
Sedikit serbuk Italian herbs - parsley,rosemary

Cara-caranya:
Rebus air di dalam satu periuk besar dan didihkan.
Apabila air mendidih, masukkan sedikit garam dan minyak, dan masukkan spaghetti.
Kacau sedikit selang beberapa minit untuk mengelakkan spaghetti melekat antara satu sama lain.
Masak spaghetti hingga 'al-dente' - lembut tetapi masih agak kenyal untuk dimakan.

Meatballs:
Potong bawang dan daun bawang halus-halus.
Campurkan kesemua bahan ke dalam mangkuk dan gaul rata.
Simpan ke dlm peti sejuk sebentar.
Ambil campuran daging cincang tadi, bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
Goreng di dalam kuali hingga masak dan berwarna keperangan.
Untuk sosnya, di dlm kuali yg agak panas, masukkan sos tomato dan kacau sedikit.
Masukkan bebola daging, cendawan butang dan tomato. Kacau lagi hingga masak.
Untuk menghidang, letakkan kuah dan bebola daging ke dlm mangkuk,kemudian letakkan sedikit spaghetti.
Taburkan sedikit parmesan cheese ke atasnya.

No comments:

Post a Comment