Tuesday 15 November 2011

Resepi Bolognaise Pasta Bake

Bolognaise Pasta Bake
Bahan-bahannya:

1 sudu besar minyak zaitun/minyak sayuran
1 bwg besar, dipotong halus
2 ulas bwg putih, diketuk
500g daging cincang
700g sos pasta - saya gunakan sos di dlm tin- boleh juga gunakan pes tomato di dlm tin
1/2 cawan sos tomato pekat
250g spiral pasta
2 telur, dipukul
1 1/3 cawan keju mozzarella, diparut
1 biji tomato besar atau beberapa biji cherry tomato, di hiris

Cara-caranya:
Panaskan oven 200C dan griskan baking tray bulat dengan baking paper.
Tumis bawang,bwg putih dan daging cincang hingga daging berwarna keperangan.
Masukkan sos tomato dan masak selama 2minit, kemudian masukkan sos pasta, biarkan mereneh hingga kuah memekat.
Sementara itu, masak spiral pasta di dlm air mendidih yg dicampur sedikit garam dan minyak zaitun.
Apabaila pasta masak, angkat dan masukkan ke dlm kuali berisi sos pasta tadi.
Masukkan telur dan 1 cawan keju mozzarella. Kacau rata dan perasakan garam dan serbuk lada hitam.
Kacau lagi dan masukkan ke dlm baking tray.
Dgn menggunakan belakang senduk rata, tekan2kan pasta dan ratakan ke keseluruhan baking tray.
Letakkan tomato yg dihiris tadi ke atas pasta dan taburkan baki keju mozzarella tadi.
Bakar selama 20-25minit dan keju telah mencair dan berwarna keemasan.
Sejukkan sebentar sebelum dipotong segi tiga dan dihidangkan.

No comments:

Post a Comment